papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Witvoorhoofdamazone - Amazona albifrons

Witvoorhoofdamazone


Ondersoorten

Amazona albifrons albifrons - witvoorhoofdamazone

Amazona albifrons saltuensis - Sonora-witvoorhoofdamazone

Amazona albifrons nana - kleine witvoorhoofdamazone


Amazona albifrons albifrons


Witvoorhoofdamazone


Formaat: 26 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man: de algehele lichaamskleur is groen. Het voorhoofd en het voorste deel van de schedel zijn wit, bij sommige vogels creme. De bevedering rond de ogen, de teugels en het handdek zijn rood. De veren op de schedel zijn matblauw en zwart gezoomd. De handpennen en de buitenvlag van de armpennen zijn blauw. De duimveren en de handdekveren zijn rood. De onder- en bovenstaartdekveren zijn geelgroen.

De bovenzijde van de staart is groen met een groengele punt. De buitenste staartveerbasis is rood. De naakte oogring is grijs en de iris is bleekgeel tot oranje. De snavel is geelachtig hoornkleurig en de poten zijn bruinachtig.

Pop: de pop is voor een groot deel gelijk aan de man, maar zij heeft groene duimveren en in de regel ook groene handdekveren in plaats van rode. Er zijn poppen waarbij meerdere of alle handdekveren rood zijn; de duimveren zijn

echter altijd groen. Verder zijn het rood en het wit op de kop bij de pop beperkter van omvang.

Jongen: de verschillen tussen man en pop zijn bij jonge vogels veel minder sprekend. In de vleugels is het rood vaak nog maar zeer beperkt tot niet aanwezig.


Amazona albifrons saltuensis Nelson 1899


Sonora-witvoorhoofdamazone


Formaat: 26 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar de groene lichaamskleur is vooral op de rug en de nek sterk blauwovergoten. Het blauw van de schedel reikt tot in de nek.


Amazona albifrons nana


Kleine witvoorhoofdamazone

Formaat: 24 cm. Ringmaat: 7,5 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar kleiner. Verder is de breedte van de rode oogring bij A. a. albifrons en A. A. saltuensis duidelijk breder dan die van A. a. Nana.


Herkomst, leefwijze en status


A. a. albifrons: het westelijk deel van Centraal-Mexico.

A. a. saltuensis: Noordwest-Mexico.

A. a. nana: Zuid-Mexico van Veracruz tot Costa Rica.

Witvoorhoofdamazones worden gesignaleerd in allerlei bostypes, open land, savannen, woestijnachtig gebied met catusbegroeiing alsook in bergachtige landschappen tot een hoogte van circa 1.900 m. In hun leefgebied trekken de

vogels paarsgewijs of in kleine groepjes rond, maar op gemeenschappelijke slaapplaatsen (onder meer in mangrovebossen) komen zwermen voor van honderden exemplaren. Het voedsel bestaat in hoofdzaak uit allerlei zaden, bessen,

noten, fruit, bloesem, mais en bladknoppen.


Bijzonderheden


Door zijn geringere formaat kan aan de witvoorhoofdamazone een kleiner broedblok worden verstrekt. Een bodemoppervlak van 24 x 24 cm met een hoogte van 60 cm en een invlieggat van 10 cm doorsnee is ruim voldoende. Net als bij andere

soorten/ondersoorten blijken sommige exemplaren gevoelig voor nestcontrole. Om te voorkomen dat ze de eieren of de jongen vroegtijdig in de steek laten is het belangrijk dat het nestblok een inspectieluikje heeft en dat dit vanaf de buitenzijde

van de volière kan worden geopend. Hierdoor kan het broedproces worden gevolgd als de vogels van het nest zijn, zonder ze al teveel te storen. De pop legt gemiddeld vier eieren die na 26 tot 28 dagen uitkomen. De jongen vliegen

na ca. 50 dagen uit en worden dan nog enkele weken door de ouders (bij)gevoerd.


De voeding van Witvoorhoofdamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Witvoorhoofdamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met  Witvoorhoofamazones

Zie bij bijzonderheden.


A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net
A. a. nana
A. a. albifrons