papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

REO-virus

REO-virus


Bij een besmetting met het reo-virus vertonen de vogels  de symptomen van de papegaaienziekte, maar de medicatie daarvoor slaat niet aan. De ene dag zijn ze klinisch nog gezond en de andere dag stoppen ze met eten en krijgen een groene ontlasting. Al snel zit er ook bloed bij de ontlasting en vermageren ze. Meestal sterven de vogels binnen enkele dagen. Het reo-virus tast het immuunsysteem (milt en lever) van de vogels aan en kan in korte tijd leiden tot een sterfte van tussen de 10 en 100% van de vogels bij een kweker. Het virus komt eigenlijk vooral voor bij de grote Australische parkieten. Er is niet zo zeer besmettingsgevaar voor kanaries, tropen, duiven enz.

Of besmetting met het reo-virus heeft plaatsgevonden kan alleen na onderzoek van de dode vogels worden vastgesteld. Het virus wordt vooral overgebracht via de ontlasting.


Therapie:


Besmetting met het reo-virus is niet met medicamenten te behandelen. Het is daarom van belang een zeer goede hygiëne in acht te nemen teneinde besmetting en of uitbreiding van de besmetting te voorkomen.


A. van Kooten
Terug naar Index  Vogelziekten


Terug naar startpaginapapegaaien.net