papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Oogontsteking

Oogontsteking


Ontstoken ogen willen nogal eens voorkomen in de wintermaanden. Ook in overbevolkte vogelverblijven alsmede  bij het transport van vogels wil dit probleem nogal eens optreden. Veelal treedt dit probleem ook op bij slecht geventileerde vogelverblijven. In het laatste geval dient de ventilatie in het vogelverblijf verbeterd te worden. Oogstekingen worden ook nog wel eens gezien bij vogels met te lange nagels. Bij ‘het krabben’ van bijvoorbeeld de kop kan gemakkelijk het oog geraakt  en verwond worden. Controleer regelmatig de nagels van de vogels zodat verwondingen door te lange nagels niet kunnen voor komen.


Therapie:


Behandel het ontstoken oog met boorwater. Het uitwassen dient te geschieden met een in boorwater gedrenkt watje. Bij het uitwassen het watje slechts één keer gebruiken. Een hardnekkige oogontsteking zal behandeld moeten worden met (antibiotica) oogzalf, bijvoorbeeld globenicol en of chlooramfenicol 1% + vitamine A  oogzalf en of oogdruppels, bijvoorbeeld Decadron (met neomycine). Betreffende medicijnen zijn bij een dierenarts te verkrijgen.

A. van Kooten
Terug naar Index  Vogelziekten


Terug naar startpagina
papegaaien.net