papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Kawallamazone - Amazona kawalli

Amazona kawalli


Kawallamazone


Deze soort werd pas vrij laat als zelfstandige soort erkend. Vroeger ging men ervan uit dat het een soort variatie van de Mülleramazone was.


Formaat: 38 cm. Ringmaat: 12 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De algehele lichaamskleur is groen. De bevedering van de nek en de rug is blauwachtig groen en alle veren hebben een zwakke zwartachtige omzoming. De vleugelzoom en de onderstaartdekveren

zijn geelgroen. De handpennen zijn violetblauw met een zwartachtige punt. De binnenvlag van de buitenste staartveren heeft een rode basis, de buitenvlag is violetblauw met een lichtblauwe punt. De naakte oogring is grijs en de iris rood. De naakte huid naast de snavel, die doet denken aan ara’s, is wit van kleur. De bovensnavel is grijs, de zijkanten zijn hoornkleurig. De poten zijn grijs.


Herkomst, leefwijze en status


A. kawalli komt voor bij de rivier Rio Juruá in de provincie Amazonas, bij de Rio Sao Benedito, Rio Roosevelt, Rio Aripuana, in de zuidelijke Santarém-regio in de staat Pará en in de Alta Floresta-regio in de staat Mato Grosso van Brazilië. Ze bewonen hier de regenwouden waarbij hun voorkeur waarschijnlijk uitgaat naar varzea-gebieden (seizoenmatig overstroomde gebieden) langs de oevers van rivieren

terwijl ze in tierra-firme-bossen (zonder overstromingen) niet voorkomen (Martuscelli & Yamashita 1997). Over het voedsel dat ze tot zich nemen is weinig bekend, maar dit zal waarschijnlijk niet anders zijn dan dat van andere amazones, te weten zaden, bessen, bloesem, noten en bladknoppen.


De voeding van Kawallamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.


2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Kawallamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Kawallamazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina