papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Hispaniola-amazone - Amazona ventralis

Hispaniola-amazone


Formaat: 28 cm. Ringmaat: 9 mm.

Man en pop: uiterlijk geen verschil. De algehele lichaamskleur is groen. Vrijwel alle veren zijn zwart omzoomd. De bevedering van het voorhoofd en de teugel is wit. De schedel en de wangen zijn matblauw. De kinvlek is rozerood en het oordek zwart. De bevedering van de buik is bruinachtig van kleur en variabel. De handdekveren en de handpennen zijn blauw. De armpennen en de grote vleugeldekveren zijn blauw

waarbij de buitenvlaggen groen gezoomd zijn. De onderstaartdekveren zijn geelgroen. De staart is aan de bovenzijde groen met een gele punt. De buitenste staartveren zijn aan de basis rood. De naakte oogring is witachtig en de iris

bruin. De snavel is hoornkleurig en de poten zijn bruin.


Herkomst, leefwijze en status


A. ventralis heeft zijn verspreidingsgebied in Haïti, het westelijk deel van de Dominicaanse Republiek, en enkele daar in de buurt liggende eilanden. De soort is ingeburgerd op Puerto Rico. De vogels bewonen alle beboste gebieden waar voldoende voedselaanbod is. Buiten de broedtijd leven ze paarsgewijs, in groepen of in kleine zwermen. Hun voedsel bestaat in hoofdzaak uit vruchten, bessen, noten,

bloemen, bloesems en verschillende zaden. In hun leefgebied vallen ze regelmatig fruitplantages en landbouwgronden binnen om zich daar tegoed te doen aan het geteelde fruit en de verbouwde landbouwgewassen.


De voeding van Hispaniola-amazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.


2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Hispaniola-amazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Hispaniola-amazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net