papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Groenwangamazone - Amazona viridigenalis

Groenwangamazone


Formaat: 33 cm. Ringmaat: 9,5 mm.

Man en pop: uiterlijk vrijwel gelijk. De hoofdkleur is groen.

Met uitzondering van de wangen hebben alle veren een donkere omzoming. Het voorhoofd, de teugels en de schedel zijn rood. In de nek is de vogel licht violetblauw. De buitenzijde van de handpennen is violet, de armpennen bezitten blauwe randen. Verder heeft de groenwangamazone een rode vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vijf buitenste armpennen. De staart is groen, echter aan de rand meer groengeel. De buitenste staartveren zijn aan de basis rood.

De naakte oogring is witachtig grijs. De snavel is hoornkleurig. De iris is oranje en de poten zijn lichtgrijs. In algemene zin is de man vaak wat forser en ook heeft hij veelal meer rood op de kop dan de pop. Toch komt ook het omgekeerde voor.

Veel mannen hebben ook geel op de wangen iets wat bij poppen niet voorkomt.


Herkomst, leefwijze en status


De groenwangamazone komt voor in het midden-oosten van Mexico in een brede strook langs de Caribische kust. In hun verspreidingsgebied leven ze in beboste gebieden langs rivieren, bosranden en in open gebied met boombestanden in natte en halfnatte laaglanden aan de voet van bergketens tot op hoogten van ongeveer 1.000 m. Ze leven paarsgewijs maar ook in groepen of zwermen van meer dan honderd vogels. Groenwangamazones worden soms in gezelschap gezien van geelwang- en dubbele geelkopamazones. Hun voedsel bestaat uit vruchten, zaden, bessen, noten, knoppen en bloesems. Ook willen ze nog wel eens neerstrijken in

mais- en graanvelden. Ze kunnen hier dan behoorlijke schade aanrichten. In het

wild loopt het broedseizoen van maart tot juli. Als nestgelegenheid maken ze gebruik van oude broedholten van spechten en holten in afgestorven bomen.


De voeding van Groenwangamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Groenwangamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Groenwangamazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net