papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Grijsnekamazone

Amazona mercenarius canipalliata

De grijsnekamazone is een ondersoort van de soldatenamazone (Amazona mercenarius mercenarius).


Soldatenamazone


Ondersoorten

Amazona mercenarius mercenarius - soldatenamazone

Amazona mercenarius canipalliata - grijsnekamazone


Amazona mercenarius mercenarius


Soldatenamazone


Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De algehele lichaamskleur is groen. Het voorhoofd en de wangen zijn lichtgroen. De veren van de kruin en de nek zijn licht zwart gezoomd. De vleugelzoom is geel met een rode aanslag. De vleugels zijn groen en hebben een rode spiegel met soms wat geel er doorheen. De primaire dekveren en de primaire vleugelpennen gaan naar de punt toe over in violetblauw. De staart is groen met een groengele punt. De buitenste staartveren bezitten een rode band. De naakte oogring is lichtgrijs en de iris rood. De snavel is aan de basis lichtgrijs en voor het overige donkergrijs. De poten zijn grijs.


Amazona mercenarius canipalliata


Grijsnekamazone


Formaat: 34 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: gelijk aan de nominaatvorm, maar de rode vleugelspiegel ontbreekt. In plaats daarvan heeft deze ondersoort een aantal bruine vlekken aan de basis van de

drie buitenste vleugelpennen. Dit is echter alleen te zien als de vogel zijn vleugels spreidt. Verder is de bevedering op de nek en rug meer grijs bewaasd.


Herkomst, leefwijze en status


A. m. mercenarius: een smalle bergstreek in Peru en een deel van Bolivia.

A. m. canipalliata: Venezuela, Colombia en Ecuador.

Het leefgebied bestaat uit subtropische en gematigde beboste gebieden in de hoger gelegen streken van hetAndesgebergte. In Bolivia leven de vogels op hoogten tussen 800 en 2.500 m en in Colombia tot 3.600 m.

In het noordwesten van Venezuela komen ze voor in vochtig bos engedeeltelijk open land op hoogten tussen 1.800 en 2.900 m. Buiten de broedperiode worden ze veelal gezien in kleine groepen. Ook worden ze wel in zwermen waargenomen,

met name in bomen waarin ze hun voedsel zoeken. Over dit laatste is weinig bekend maar dit zal waarschijnlijk niet anders zijn dan dat van andere amazones, te weten zaden, bessen, bloesem, noten en bladknoppen.


De voeding van Grijsnekamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Grijsnekamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Grijsnekamazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net