papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Geelteugelamazone - Amazona xantholara

Geelteugelamazone


Formaat: 26 cm. Ringmaat: 8 mm.

Man: de algehele lichaamskleur is groen waarbij vrijwel alle veren zwart omzoomd zijn. Het voorhoofd en het voorste deel van de kruin zijn wit, maar bij sommige vogels kunnen deze ook crème van kleur zijn. De teugels zijn geel en aan de zijkant van de kop bevindt zich een zwarte oorvlek.

De oogstreek, de duimveertjes (niet alle vogels), de handdekveren en de binnenzijde van de voorste vlieghuid (deel van de vleugel tussen lichaam en vogelboeg) zijn rood. De kruin is matblauw met zwarte veerzomen. De boven- en onderstaartdekveren zijn geelgroen. De bovenzijde van de staart is groen met een geelgroene punt. De buitenste staartveren zijn aan de basis rood. De naakte oogring is witachtig van kleur en de iris is bruin. De snavel is hoornkleurig geel en de poten zijn bruin.

Pop: de pop heeft niet of nauwelijks rood op de kop en slechts enkele gele veertjes in de teugel. Haar voorhoofd is blauwachtig. De veren aan de binnenzijde van de voorste vlieghuid zijn groen.


Herkomst, leefwijze en status


De geelteugelamazone heeft zijn verspreidingsgebied in het zuidoosten van Mexico op het schiereiland Yucatan en het eiland Cozumel. Mogelijk komt de soort ook voor in noordelijk Belize en op het eiland Roatán voor de kust van Honduras.

Het leefgebied bestaat voornamelijk uit gemengde loof- en naaldbossen. Ze komen vaak voor in grote zwermen die steeds terugkeren naar dezelfde slaapbomen. Hun voedsel zoeken ze veelal in de kruinen van de bomen; dit bestaat vooral uit vruchten, allerlei zaden, bessen, noten, bladknoppen en bloesems.


Bijzonderheden

De geelteugelamazone lijkt sterk op de witvoorhoofdamazone (Amazona albifrons). Beide soorten zijn even groot, de kleuren lijken sterk op elkaar en ze komen in vergelijkbare gebieden voor. De kenmerkende verschillen zijn echter dat

de geelteugelamazone een gele teugel heeft en een zwarte oorvlek. Ook zijn bij de geelteugel de veren op buik en rug sterker zwart gezoomd.

De voeding van Geelteugelamazones


De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Geelteugelamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Geelteugelamazones


Vergelijkbaar met de witvoorhoofdamazone, zie aldaar.

A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net