papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Geelschouderamazone - Amazona barbadensis

Geelschouderamazone


Vroeger werd er nog een tweede ondersoort onderscheiden, en wel de Rothschildamazone, A. b. rothschildi (Hartert 1892). Deze zou op de eilanden Margarita, Blanquilla en Bonaire voor de Venezolaanse kust voorkomen en minder

geel aan kop en vleugelboeg hebben. Ook zou de vleugelboeg met meer rode veren doorspekt zijn. Deze verschillen zijn echter niet constant. De hoeveelheid geel lijkt eerder een kwestie van leeftijd dan van ondersoort te zijn.


Formaat: 33 cm. Ringmaat: 10 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De algehele lichaamskleur is groen. Alle veren zijn licht zwart gezoomd. Het voorhoofd en de teugel zijn wit. Het voorste deel van de schedel, het gebied rond de ogen, de vleugelboeg en de dijen zijn

geel. De onderzijde van de wangen en de kin is blauw. De groene borst- en buikbevedering is licht blauw bewaasd. De handpennen en handdekveren van de vleugels hebben een violetblauwe buitenvlag. De vogels hebben een rode

vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vier buitenste armpennen. De staart is groen met een geelgroene punt. De basis van de buitenste staartpennen is oranjerood. De snavel is hoornkleurig, de iris is oranjerood en de poten zijn

bruinachtig grijs.


Herkomst, leefwijze en status


A. barbadensis komt voor langs enkele kuststreken van Venezuela en op eilanden voor de kust. Verder is hij te vinden op Bonaire. Hier leeft hij vooral in het heuvelachtige noordwesten, op ongeveer een kwart van het eiland.

Geelschouderamazones komen voor in open, droge gebieden en savannen met een zanderige bodemstructuur waarop doornig struikgewas, cactussen en lage boombestanden groeien. Hun voedsel bestaat vooral uit vruchten (o.a. Cactusvruchten en mango’s), peulen, bessen, bloemknoppen, bloemen en allerlei zaden.

De voeding van Geelschouderamazones

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Geelschouderamazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Geelschouderamazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net
papegaaien.net
papegaaien.net