papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Diarree

Diarree


Een specifieke kenmerk van een darmontsteking is diarree. Daarnaast zitten vogels met een darmontsteking lusteloos in elkaar gedoken met de kop tussen de veren en zijn ernstig ziek. De oorzaken van een darmontsteking kunnen talrijk zijn. Wees bij een darmontsteking bedacht op de volgende oorzaken:

·         Bedorven voedsel. Voedsel kan ranzig worden wanneer het niet goed wordt opgeslagen. Rul (vochtig) gemaakt eivoer is vooral bij warm weer snel onderhevig aan bederf. Vogelzaden dienen droog en koel bewaard te worden. Verstrek eivoer zoveel mogelijk droog. Bij warm weer dient rul gemaakt eivoer minimaal 2 keer per dag verwisseld te worden.

·         Teveel aan ijzer in de voeding. Water met een hoog ijzergehalte (bijvoorbeeld welwater of water uit roestige drinkbakken) kan de oorzaak zijn van een grijsachtige diarree. De oplossing voor dit probleem ligt voor de hand.

·         Teveel vochtopname. Oorzaken hiervan kunnen zijn, teveel zout in de voeding en het verstrekken van teveel groenvoer. Ga de samenstelling van de voeding na en stop met het verstrekken van groenvoer.

·         Tochtige huisvesting.Tocht in het vogelverblijf kan er de oorzaak van zijn dat vogels kouvatten. Kouvatten gaat vrijwel altijd samen met een darmontsteking en dus diarree. Een tochtvrije huisvesting is hier de voor de hand liggende oplossing.

·         Wormen.Wanneer zich wormen in de darmen van de vogel bevinden zullen deze afvalstoffen uitscheiding. De uitscheidingsproducten van deze wormen zijn giftig waardoor diarree bij de vogel kan ontstaan. Toedienen van een anti-wormmiddel, bijvoorbeeld levamisole, volgens voorschrift is hier de remedie.

·         Vergiftiging. Bij opname, kunnen met bestrijdingsmiddelen behandelde groenvoeders, diarree veroorzaken. Groenvoeders dienen altijd goed ‘gewassen’ te worden alvorens ze aan de vogels worden verstrekt. Verstrek nooit groenvoeders waarvan niet zeker is of ze behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen.


Therapie:


Als eerste worden de veren die besmeurd zijn met ontlasting gewassen met een spons en lauw water. Vervolgens plaatsen we de zieke vogel in een ziekenkooi, waarin de temperatuur rond de 35 °C moet zijn. Verstrek enkelvoudige voedersuikers zodat de vogel snel over energie kan beschikken. Door het verstrekken van enkelvoudige suikers (bijvoorbeeld druivensuiker) wordt de vogel weer snel in staat gesteld zijn normale voedsel op te nemen. Enkelvoudige suikers kunnen het beste in water worden opgelost en als drinkwater worden verstrekt. Het water dient niet te koud gegeven te worden en 2 keer per dag ververst te worden.

Indien de vogel te zwak is om te drinken kan de suikeroplossing met behulp van een kropnaald of voederspuitje (met slangetje) rechtstreeks in de krop worden gebracht. Als voeding verstrekken we blauwmaanzaad en andere stoppende zaden.

Daarnaast kunnen beschuitkruimels worden gegeven met wat houtskoolpoeder of fijngemaakte Norit tabletten. Het laatste kan ook gemengd worden met de (stoppende) zaden. Zo gauw verbetering optreedt kan gestopt worden met het verstrekken van de in water opgeloste enkelvoudige suikers. De temperatuur in de ziekenkooi dient zeer geleidelijk teruggebracht te worden. Het is altijd verstandig een dierenarts te consulteren. Deze zal naar alle waarschijnlijk een antibioticum, bijvoorbeeld vibravet, voorschrijven.A. van KootenTerug naar Index  Vogelziekten


Terug naar startpagina

papegaaien.net