papegaaien.net
Startpagina Papegaaien.net Papegaaien Lori's Kaketoes Pionussen Ara's Edelpapegaaien Caiques Ziekten Papegaai als huisdier Vogelboeken

Forum vogelproblemen

Papegaaien en parkieten handboek 2013

De nieuwe editie van het Papegaaien en parkieten Handboek van auteur Adri van Kooten en co-auteurs Heinz Schnitker en Herman Kremer is uit. De zeer uitgebreide editie bestaat uit 2 delen (Totaal 864 pagina’s) in een cassette en is nu te bestellen op deze website.  

Klik hier om de boeken te bestellen.

Costa Rica-amazone -

Amazona farinosa virenticeps

De Costa Rica-amazone is een ondersoort van de Mülleramazone (Amazona farinosa farinosa).


Ondersoorten

Amazona farinosa farinosa - Mülleramazone

Amazona farinosa virenticeps - Costa Rica-amazone

Amazona farinosa guatemalae - Guatemala-amazone


Mülleramazone


Formaat: 38 cm. Ringmaat: 11 mm.

Man en pop: geen uiterlijk verschil. De algehele lichaamskleur is groen met op de nek, de rug en de mantel een grijswitte aanslag. De achterzijde van de kop en de nek is matgroen met brede grijsviolette zomen en zwarte randen.

Op de schedel bevindt zich een gele vlek die per vogelvarieert. Bij sommige exemplaren is deze gereduceerd tot enkele gele veertjes of zelfs helemaal verdwenen. De boven- en de onderzijde van de staart zijn geelgroen. De

hand- en armpennen zijn naar de punt toe violetblauw. De vogels hebben een rode vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vijf buitenste armpennen. De vleugelzoom is roodgeel. De staart is groen met een groengele punt. De buitenste

staartveren laten bij sommige vogels een rode tekening zien.

De naakte oogring is witachtig, de iris bruinrood tot rood. De kleur van de snavel is donkergrijs en die van de poten grijs.


Amazona farinosa virenticeps (Salvadori 1891)


Costa Rica-amazone

Formaat: 38 cm. Ringmaat: 11 mm.

Man en pop: A. f. virenticeps lijkt op A. f. guatemalae maar het voorhoofd, de teugel en de schedel zijn bij deze ondersoort bleekblauw tot blauwgrijs van kleur. Het is dus een minder krachtig gekleurde vorm van A. f. Guatemalae.Amazona farinosa guatemalae (Sclater 1860)


Guatemala-amazone

Formaat: 38 cm. Ringmaat: 11 mm.

Man en pop: als de nominaatvorm, maar de lichaamsbevedering is in het geheel meer geelgroen van kleur. De bevedering van buik en borst is bij sommige vogels

duidelijk geelgroen. Het voorhoofd, de teugel en de schedel zijn krachtig blauw. De vleugelzoom is groengeel.Herkomst, leefwijze en status


A. f. farinosa: het centrale gedeelte van noordelijk Zuid-Amerika en verder een groot deel van Brazilië, geheel Frans-Guyana, Suriname en Brits-Guyana, Zuid-Venezuela, Oost-Colombia en Noord-Bolivia. Waarschijnlijk is er nog een geïsoleerde groep te vinden in het oosten van Brazilië van zuidelijk Bahia tot zuidoostelijk Sao Paulo.

A. f. virenticeps: van West-Panama in het westelijk deel van de provincie Chiriqui en Bocas del Toro noordwaarts via Costa Rica tot in Nicaragua.

A. f. guatemalae: Mexico van Zuid-Veracruz en Oaxaca langs de Caribische zijde zuidwaarts tot Honduras.

In Colombia en Zuid-Venezuela is de Mülleramazone een  bewoner van het tropisch bos, in de Guyana’s meer van het bos in het laagland bij de kust in de nabijheid van rivieren. Verder komen ze voor in regenwouden en bergbossen tot op hoogtes van 1.500 m. In bosgebieden houden ze zich bij voorkeur op aan de bosranden. Hun voedsel bestaat vooral uit zaden, bessen, noten, bladknoppen, vruchten en

bloesems. Deze worden verzameld in de toppen van de bomen. Buiten de broedtijd leven de vogels paarsgewijs of in groepen van maximaal twintig exemplaren. Als broedgelegenheid gebruiken ze boomholten en holten van dode palmbomen.


De voeding van Costa Rica-amazones


De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, rozebottel, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, paprika, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Huisvesting van Costa Rica-amazones

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken.

Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweken met Costa Rica-amazones

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazonepapegaai, zie aldaar.

A. van Kooten.


Terug naar Index  papegaaien


Terug naar startpagina


papegaaien.net